понедельник, 22 сентября 2014 г.

НБУ установил лимит на приобретение наличной валюте на уровне 3 тыс. грн. в день

З огляду на позитивні наслідки застосування Національним банком України антикризових заходів у сфері валютного регулювання та поточний стан валютного ринку України Правлінням Національного банку України прийнято постанову від 22 вересня 2014 року № 591 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" (далі – постанова).

Цією постановою передбачено зменшення розміру обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті зі 100% до 75%. Лібералізація цієї норми спрямована насамперед на створення належних умов для активізації зовнішньоекономічної діяльності та забезпечення суб'єктів господарювання валютними активами для покриття їх поточних зобов'язань в іноземній валюті.
Постановою також скасовано раніше запроваджену вимогу щодо обов'язкової конвертації в гривню переказів в іноземній валюті з-за кордону на користь фізичних осіб без відкриття рахунку. Очікується, що такі заходи сприятимуть збільшенню надходжень іноземної валюти в Україну за поточними неторговельними операціями.
Разом з тим, ураховуючи посилення напруги на готівковому сегменті валютного ринку, постановою передбачено зменшення максимальної суми продажу готівкової іноземної валюти одній особі в один операційний (робочий) день до суми, що не перевищує в еквіваленті 3 000 гривень. Зазначене обмеження не поширюється на випадки купівлі фізичними особами-резидентами готівкової іноземної валюти з метою погашення зобов'язань в іноземній валюті за кредитними договорами, укладеними з уповноваженими банками.
Крім того, постанова передбачає запровадження додаткових антикризових заходів у сфері здійснення деяких валютних операцій (імпорту без увезення товару на територію України, перерахування резидентами за межі України коштів в іноземній валюті з метою викупу в нерезидентів корпоративних прав, здійснення операцій на підставі індивідуальних ліцензій Національного банку України тощо).
Ці заходи мають виключно запобіжний і тимчасовий характер та будуть скасовані одразу після мінімізації відповідних негативних факторів на валютному ринку.
Визначені постановою норми набирають чинності з 23 вересня 2014 року.

Join the Forum discussion on this post

Здесь можно оставить свои комментарии.

Комментариев нет:

 

Введите свой e-mail: