пятница, 21 ноября 2014 г.

CityCommerceBank стал неплатежеспособен

ПАТ «МІСЬКИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК» віднесено до категорії неплатоспроможних

20 листопада 2014 року Правління Національного банку України відповідно до вимоги статті 76 Закону України «Про банки і банківську діяльність» прийняло постанову № 732 «Про віднесення ПАТ «МІСЬКИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК» до категорії неплатоспроможних».

Відповідно до законодавства Фонд гарантування вкладів фізичних осіб 21 листопада 2014 року в ПАТ «МІСЬКИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК» (далі – Банк) в Банку запровадив тимчасову адміністрацію та призначив уповноважену особу.

У квітні 2014 року Національний банк України провів тематичну інспекційну перевірку Банку у зв'язку з погіршенням показників його фінансового стану, а також тим, що до Національного банку України почали надходити скарги щодо невиконання Банком своїх зобов'язань перед клієнтами. За результатами цієї перевірки були встановлені випадки не виконання у строк вимог клієнтів та порушення банківського законодавства.

У межах установлених процедур регулятор працював з керівництвом та власниками Банку щодо пошуку шляхів поліпшення фінансового стану. Разом із цим за результатами інспекційної перевірки в травні 2014 року Банк було віднесено до категорії проблемних та встановлено особливий режим контролю за його діяльністю шляхом призначення куратора – службовця Національного банку України. Також Банку було встановлено строк для вжиття заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства.

Банк надав План фінансового оздоровлення, але з огляду на те, що розроблені заходи не передбачали своєчасного та в повному обсязі виконання зобов'язань перед клієнтами, а також поліпшення фінансового стану Банку, цей план неодноразово повертався Банку на доопрацювання з численними зауваженнями регулятора.

Протягом травня – жовтня 2014 року власники Банку вживали заходів щодо його додаткової капіталізації шляхом розміщення в Банку коштів на умовах субординованого боргу, що дало змогу Банку частково виконувати свої зобов'язання перед клієнтами.

Але вжитих власниками Банку заходів виявилося недостатньо для своєчасного та в повному обсязі виконання зобов'язань перед клієнтами Банку та запобігання його неплатоспроможності, про що свідчать численні скарги, що продовжували надходити до Національного банку України після віднесення Банку до категорії проблемних.

Як зазначив перший заступник Голови Національного банку України Олександр Писарук, одним із головних завдань центрального банку є забезпечення стабільної та прозорої роботи вітчизняної банківської системи.

«Національний банк України продовжує очищення банківської системи, зокрема й від неплатоспроможних банків, які створюють проблеми для вкладників і не приносять ніякої користі для економіки країни. Адже серед пріоритетів Національного банку – здоров'я банківської системи, підтримка платоспроможних банків, допомога у вирішенні тимчасових проблем та захист інтересів вкладників та кредиторів банків», – наголосив Олександр Писарук та додав, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечить виплату вкладникам гарантованої суми відшкодування у найкоротші терміни.

Join the Forum discussion on this post

Здесь можно оставить свои комментарии.

Комментариев нет:

 

Введите свой e-mail: