суббота, 15 марта 2014 г.

Народные депутаты Украины предлагают национализировать Брокбизнесбанк

Верховной Раде предлагают национализировать Брокбизнесбанк (Киев), в котором введена временная администрация. Соответствующий проект постановления парламента зарегистрирован 11 марта (№4400) и размещен на веб-сайте парламента, сообщает Banknews. «Передать акции ПАО Брокбизнесбанк в государственную собственность», — указывается в документе, текст которого доступен на веб-сайте парламента. 

Инициаторами национализации Брокбизнесбанка выступили 3 народных депутата: Кайда О. П. (Свобода), Дубневич Я. В. (Удар), Лукьянчук Р. В. (Батькивщина).
Текст пояснительной записки к проекту постановления о национализации Брокбизнесбанка ниже:

… Публічне акціонерне товариство «Брокбізнесбанк» (далі – ПАТ «Брокбізнесбанк») – одна з найбільших фінансових установ України. За даними Національного банку України станом на 1 жовтня 2013 року ПАТ «Брокбізнесбанк» за розміром активів займало 18 місце із 178 українських банків. Свої кошти банку довірили більше як шістсот сімдесят тисяч фізичних осіб і двадцять тисяч корпоративних клієнтів.
У липні 2013 року було відчужено більше 80% акцій ПАТ «Брокбізнесбанк». Фактичним власником банку став Сергій Курченко і група компаній ВЕТЭК – Східно-Європейська паливно-енергетична компанія. Як відомо, суб'єкти, наближені до «сім'ї» екс-Президента України Віктора Януковича.
На початку лютого 2014 року ПАТ «Брокбізнесбанк» припинив обслуговувати рахунки клієнтів, тисячі вкладників не могли отримати в банку свої кошти. У цей час великі суми грошей з банку переводились за кордон. Тоді Національний банк України прийняв рішення про надання ПАТ «Брокбізнесбанк» фінансової допомоги в розмірі двох мільярдів гривень. Відомо, що один мільярд гривень був перерахований банку ще 12 лютого 2014 року.
Незважаючи на те, що факт придбання Сергієм Курченком та Групою компаній ВЕТЭК більшості акцій ПАТ «Брокбізнесбанк» є загальновідомим, на офіційному сайті банку відомості про власників більше 80% акцій відсутні. Зазначено лише, що власниками пакету акцій, що складають менше 10%, є 27 осіб.
У результаті розслідування, проведеного інтернет-виданням «Наші гроші», встановлено, що власниками акцій ПАТ «Брокбізнесбанк» є Курченко С.В. та підставні особи і фірми.
За останній рік ПАТ «Брокбізнесбанк» у двічі збільшив кредитний портфель – з тринадцяти мільярдів гривень до двадцяти шести мільярдів. Є велика ймовірність того, що у такий спосіб з фінансової установи виводиться капітал.
За інформацією з джерел, наближених до Кабінету Міністрів України, п'ятсот-шістсот мільйонів гривень, наданих Національним банком України, Сергій Курченко повинен був перевести в готівку для розрахунку з солдатами спецпідрозділу «Беркут».
Разом з тим, на даний час місцезнаходження Сергія Курченка, як і інших наближених до «сім'ї» Віктора Януковича осіб, невідоме.
З огляду на вищевикладене, ПАТ «Брокбізнесбанк» став інструментом для здійснення ряду фінансових злочинів, а вкладники і клієнти банку – жертвами. Очевидно, що слід негайно вживати заходів для збереження діяльності банку, забезпечення його платоспроможності та підтримки ліквідності.
Зважаючи на явні корупційні складові у діяльності банку та значні витрати Національного банку України, пропонується передати акції Публічного акціонерного товариства «Брокбізнесбанк», що були відчужені у липні 2013 року і мають у власності громадянин Курченко С.В. і група компаній ВЕТЭК – Східно-Європейська паливно-енергетична компанія, у державну власність. Передбачається, що Кабінет Міністрів України та уповноважені органи державної влади терміново розроблять та застосують невідкладні заходи щодо неприпустимості необґрунтованого розміщення коштів банками та забезпечать передачу акцій Публічного акціонерного товариства «Брокбізнесбанк», що були відчужені у липні 2013 року і мають у власності громадянин Курченко С.В. і група компаній ВЕТЭК – Східно-Європейська паливно-енергетична компанія, у державну власність. Генеральній прокуратурі України пропонується доручити перевірки і прийняти відповідні рішення з таких питань:
- щодо операцій з акціями Публічного акціонерного товариства «Брокбізнесбанк» у 2013 році;
- щодо розміщення коштів Публічного акціонерного товариства «Брокбізнесбанк», виділених йому Національним банком України у 2013 -2014 роках.

Как сообщал BankNews ранее, в марте 2014 года в Брокбизнесбанк введена временная администрация на срок 3 месяца. Всего с начала марта 2014 года в Украине временная администрация введена в 4 коммерческие банка: Брокбизнесбанк, банк «Форум», Реал-банк, банк «Меркурий». В 2008-2009 гг. украинское правительство национализировало 3 неплатежеспособных коммерческих банка (банк «Киев», Родовидбанк, Укргазбанк), потратив в общей сумме около 5 млрд. долл. денег налогоплательщиков на национализацию указанных банков.

 

Здесь можно оставить свои комментарии.

Комментариев нет:

 

Введите свой e-mail: